Edvard Grieg (1843 - 1907)

Edvard Grieg regnes som Norges største komponist. Han er særlig kjent for sine klaververk og sanger. Grieg hentet inspirasjon fra norsk folkemusikk. Han ville skape en ny norsk tonekunst med folkeviser og slåtter som inspirasjonskilde. Griegs musikalske personlighet var med på å definere det norske for flere generasjoner fremover. Han står samtidig som en av de viktigste bærerne av hele den nordiske romantikken på 1800-tallet.

 

 I 1993 var det 150 år siden hans fødsel og tid for jubileumsfeiring.

Vi fikk spørsmål om vi ville lage en film om Edvard Grieg basert på hans egne brev. Det ble en spennende oppgave.

Edvard Grieg skrev 20 tusen brev. Tallet er ikke bare grepet ut av luften. De som stipulerte hadde Griegs egne nøyaktige porto-regnskaper å støtte seg til. Minst ett brev per dag.

Og han kunne skrive mer enn bare noter. Det er en fryd å lese brevene hans. Han ordlegger seg originalt og spenstig, enten han er sprudlende glad eller syk og deprimert.

Vi har konsentrert oss om brevene til hans nære venner, hvor han betror seg om sorger og gleder og de små ting. Det er summen av alle disse dagligdagse brevene, som gir en følelse av at vi kjenner mennesket litt bedre.

I filmen følger vi hans reiser i Europa der han holdt store konserter med opp mot 4000 tilhørere, vi møter ham i kamp med det kreative, når Pegasus ikke vil være med og når helsa svikter. Han finner sjelefred i den norske fjellheimen som gir «helsebot for alle maver».

Det er finnes bare en håndfull portretter av Grieg, og vi bygger filmen opp på hans håndskrift fra egne brev, postkort og annet visuelt arkivmateriale. Knut Knutsens fotografier fra den vestlandske naturen spiller en sentral rolle. Men viktigst er gjenskapingen av Griegs stemme som følger oss gjennom filmen.

Det er finnes ingen lydopptak av Grieg. Hvem skulle så fremstille ham?

Vi fikk Kjell Stormoen til å lese brevene, bergenser, skuespiller og teatersjef ved mange norske scener. Hans kraftfulle, dype stemme bærer hele filmen. Kjell Stormoen gjorde en kjempejobb og leste på strak arm norsk, engelsk og tysk versjon.

Men kunne en mann, som var 1,52 meter høy og bare hadde en en lunge, ha en slik stemme? Ja, Grieg hadde faktisk en kraftfull stemme. Når han talte i forsamlinger, kunne publikum undre seg over at det kom så mye lyd fra en så liten mann.